Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

หมวดอาหารประเภทที่ 5 ลูกกวาด ลูกอม ช็อกโกแลต (Confectionery)

จากการที่สํานักงานคณะกรรมการอาหารและยา ได้มีการเปลี่ยนแปลงแนวทางการจัดหมวดอาหารแบ่งเป็น 17 ประเภทตามประกาศกระทรวงสาธารณสุขที่เกี่ยวข้อง โดยอ้างอิงรูปแบบการจัดประเภทอาหารตาม Codex General Standard for Food Additives (GSFA) และ Indian Food Code โดยวันนี้เราจะมาแนะนำอาหารประเภทที่ห้าคือ ลูกกวาด ลูกอม ช็อกโกแลต (Confectionery) ผลิตภัณฑ์โกโก้และผลิตภัณฑ์ช็อกโกแลต ผลิตภัณฑ์ขนมหวานที่มีและไม่มีโกโก้ หมากฝรั่งและผลิตภัณฑ์ที่ใช้เคลือบหรือแต่งหน้าขนม

โดยจะแบ่งประเภทและชนิดอาหารดังนี้

  1. ผลิตภัณฑ์โกโก้ ผลิตภัณฑ์ช็อกโกแลต ผลิตภัณฑ์เลียนแบบและผลิตภัณฑ์ที่ใช้แทนช็อกโกแลต
    • โกโก้ผง โกโก้แมส หรือโกโก้เค้ก
    • โกโก้ไซรัป
    • ผลิตภัณฑ์โกโก้ที่ใช้สำหรับทาหรือป้าย หรือเป็นไส้ขนม
      หรือเป็นวัตถุดิบ
    • ผลิตภัณฑ์โกโก้และผลิตภัณฑ์ช็อกโกแลต
    • ผลิตภัณฑ์เลียนแบบช็อกโกแลต
  2. ลูกกวาด นูกัต และมาร์ซิแพน
    • ลูกกวาดชนิดแข็ง
    • ลูกกวาดชนิดนุ่มและขนมหวานอื่นๆ นอกเหนือจากผลิตภัณฑ์
      ขนมหวานตามหมวด 01.7, 02.4, 04.1.2.9 และ 06.5
    • นูกัตและมาร์ซิแพน
  3. หมากฝรั่ง
  4. ผลิตภัณฑ์ใช้เคลือบหรือแต่งหน้าขนมและซอสหวาน

โดย AMARC สามารถให้บริการทดสอบวิเคราะห์ เช่น
– ทดสอบหาโลหะหนักเช่น แคดเมียม, ดีบุก, ตะกั่ว เป็นต้น
– ทดสอบเชื้อจุลินทรีย์เช่น ยีสต์และรา (Yeast & Mold), โคลิฟอร์ม (Coliform), อี.โคไล (Escherichia coli), แซลโมเนลลา (Salmonella spp.), สแตฟิโลค็อกคัส ออเรียส (Staphylococcus aureus), แบซิลลัส ซีเรียส (Bacillus cereus), คลอสทริเดียม เพอรฟริงเจนส์ (Clostridium perfringens) เป็นต้น
– ทดสอบสารเป็นพิษจากจุลินทรีย์เช่น แอฟลาทอกซิน (Aflatoxin) เป็นต้น
– ทดสอบวัตถุเจือปนอาหาร
– ทดสอบสารให้ความหวานเช่น แอซีซัลเฟมโพแทสเซียม (Acesulfame K), แอสพาร์เทม(Aspartame), แซ็กคาริน (Saccharin) เป็นต้น
– ทดสอบวัตถุกันเสียเช่น กรดเบนโซอิค (Benzoic acid), กรดซอร์บิค (Sorbic acid), โปแตสเซียมซอร์เบต (Potassium Sorbate), โซเดียมเบนโซเอต (Sodium benzoate) เป็นต้น
– ทดสอบสีสังเคราะห์ (Synthetic color)เช่น แอลลูรา เรด (Allura Red), บริลเลียนต์ บลู เอฟซีเอฟ (Brilliant Blue FCF), ฟาสต์ กรีน เอฟซีเอฟ (Fast Green FCF), ปองโซ 4 อาร์ (Ponceau 4R), ซันเซตเยลโลว์เอฟซีเอฟ (Sunset Yellow FCF), Tartrazine (ตาร์ตราซีน) เป็นต้น
– บริการอื่นๆ

หากท่านสนใจสามารถสอบถามข้อมูลได้ที่ AMARC

ที่มาข้อมูล https://bit.ly/3rPoYGS (2022, February)